Procedură chirurgicală nouă, pusă în practică de medicii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babe” Timișoara

Medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș”, din Timișoara, utilizează o nouă procedură chirurgicală, utilă în extirparea tumorilor. Este vorba despre chiurgia toracoscopică video-asistată. Oficialii unității medicale anunță că prin această procedură au fost deja operați 5 pacienți.

Chirurgia toracoscopică video-asistată este folosită de medicii Clinicii de Chirurgie Toracică pentru eliminarea tumorilor pulmonare, dar și pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer toracic. Până acum, asemenea intervenții presupuneau o operație clasica, toracotomia convențională, cu numeroase riscuri post operatorii. Astfel, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” este printre puținele din țară care utilizează această procedură.

  „Majoritatea intervențiilor se făceau pe cale deschisă, care presupune o incizie de toracotomie. Ce înseamnă această toracotomie? Plasarea pacientului pe lateral și o incizie mai jos de axila, destul de mare. Ce presupune asta? Lezarea spațiului și a nervului intercostal. Durerea era semnificativ crescută față de o intervenție toracoscopică, iar riscul intra și post operatoriu mult mai mare”, spune dr. Tudor Mateescu - medic chirurg Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Realizarea acestei proceduri chirurgicale a fost posibilă datorită investițiilor în apartură medicală de care spitalul a beneficiat în ultima perioadă de timp. Tehnica presupune folosirea unei camere video speciale, numită toracoscop, care transmite imagini din interiorul cutiei toracice. Calitatea și claritatea imaginii sunt foarte bune și asigură chiar o vizionare 360 de grade a cavității pleurale. Mai mult, intervenția presupune o perioadă scurtă de spitalizare, o calitate foarte bună a actului operator, limitele de rezecție (tăiere) sunt mult mai bine conturate, iar intervenția chirurgicală în sine este de mai scurtă durată.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea