Profesorii și elevii din București ar putea fi TESTAȚI GRATUIT! Proiectul Primăriei Capitalei

Odată cu începerea noului an școlar, cadrele didactice și elevii din București ar putea fi testați gratuit, după cum a anunțat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, Primăria va pune la dispoziție 250.000 de teste pentru elevi și 17.000 de teste pentru profesori.

Gabriela Firea a declarat că este vorba despre un proiect unic în țară, iar elevii și profesorii vor fi testați în ultima săptămână de vacanță. Testările ulterioare se vor face la apariția unor simptome specifice.

”Este nevoie ca elevii să se întoarcă pe băncile școlii, dar în anumite condiții. Vreau să vă anunț că PMB prin ASSMB demarează cel mai amplu program de testare în mediul școlar, unic în țară, care corespunde programelor similare din întreaga Europă. Concret, toate cadrele didactice din București, dacă doresc, se pot testa gratuit prin ASSMB. Am pregătit teste pentru 17.000 de persoane pentru profesori, inclusiv personal auxiliar. Ca să fie valabil, testul trebuie realizat în ultima săptămână de vacanță. În București avem o capacitate de testare de 5.000 de teste pe zi. Am pregătit o capacitate extinsă de testare pentru cei 250.000 de elevi din București, la cerere. Nu este necesar să fie testați înainte de începerea școlii, dar dimineața, la triaj, dacă se observă febră, copilul nu are o stare fizică bună, tușește, are roșu în gât, acele situații vor fi transmise de cabinetul de școlar la ASSMB și la cerere se face testul. Nu suntem de acord cu formula DSP, ca elevul dacă dacă are febră să fie izolat, dus în spital, apoi să i se facă testul, practic va fi internat 2-3 zile în spital chiar dacă nu a fost testat pozitiv. Va sta 2-3 zile în spital pentru o simplă răceală. (…) Niciun copil nu va fi scos din școală cu forța fără să fie înștiințați părinții și fără să fie însoțit de părinte sau un bunic. Testul se face imediat, nu după internare”, a declarat Gabriela Firea, citată de Hot News.

Primarul Capitalei a mai spus că rezultatele testelor vor veni în câteva ore, cel mai târziu a doua zi. Proiectul va fi supus la vot în Consiliul General al Municipiului București.

”Va afla rezultatul testului până seara, cel târziu dimineața, dacă are COVID sau o simplă răceală sau gripă. Vrem să nu se creeze panică și acea stare în care toată lumea fuge de școală, trebuie să testăm. Lunea viitoare la ședința CGMB și vom supune la vot cele două proiecte. Totul este pregătit”, a mai spus Gabriela Firea.

Primarul a mai afirmat că proiectul pe care intenționează să-l deruleze Primăria Capitalei nu va afecta testările curente, realizate în baza definițiilor de caz.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea