(VIDEO) PRESIUNI ÎN CREȘTERE PENTRU TRATAREA ASIMPTOMATICILOR LA DOMICILIU. RAED ARAFAT: ”Se lucrează, va fi o decizie medicală!”

În timp ce creșterea cazurilor de COVID-19 în țara noastră blochează activitatea spitalelor, reprezentanții Ministerului Sănătății se gândesc să ia în calcul tratarea la domiciliu a pacienților asimptomatici. Un protocol se află în elaborare la acest moment la Ministerul Sănătății.

Situația bolnavilor de COVID-19 asimptomatici a intrat din nou în atenția Ministerului Sănătății după ce Avocatul Poporului a cerut instituției să reanalizeze modul în care acești pacienți sunt tratați. Solicitarea a venit în contextul în care sistemul medical este pe cale să cedeze din cauza numărului mare de bolnavi de COVID-19 internați, mulți dintre ei fără simptome specifice bolii.

Conform protocolului actual, bolnavii asimptomatici sunt internați la fel ca și cei cu simptome, invocându-se faptul că aceștia, la rândul lor, pot transmite virusul SARS-CoV-2. Situația modificării protocolului de tratare a cazurilor asimptomatice de COVID-19 este în lucru la Ministerul Sănătății. „E un subiect mai complex, e un subiect care este subiect pur medical din acest punct de vedere și știu că este în discuție la Ministerul Sănătății protocolul de tratament și protocolul de externare a celor care sunt asimptomatici sau devin asimptomatici. Există anumite abordări noi care există la nivel OMS și la nivelul Centrului de Control al Bolilor și o să vedem ce va decide Comisia Medicală a Ministerului Sănătății. În niciun caz decizia nu trebuie să fie una pe linie juridică, trebuie să fie una medicală, care să se uite la toate aspectele și să decidă clar pe line medicală care este soluția optimă nu numai pentru pacientul respectiv, dar și pentru cei care sunt în jurul pacientului” a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, în direct la „Medika Special”.

Între timp, Centrul de Coordonare din cadrul DSU gestionează cazurile nou apărute de COVID-19, astfel încât spitalele să nu se aglomereze. „La Centrul de Coordonare există echipa medicală care în cazul în care un spital nu mai are locuri anunță acest lucru și pacientul poate fi transferat către un alt spital” a mai spus dr. Raed Arafat

Transmit sau nu asimptomaticii boala?

În ultimele săptămâni, în spațiul public au apărut tot mai multe informații cu privire la faptul că pacienții asimptomatici nu ar transmite, de fapt, virusul SARS-CoV-2. Invitat în direct la Medika Tv, dr. Adrian Marinescu, din cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a explicat că într-adevăr transmiterea virusului de la pacienții asimptomatici este mai mică, însă riscul de îmbolnăvire există: „E total greșit să spună cineva, apropo de studiile din China, că asimptomaticii nu transmit deloc. Dovada este faptul că în familiile unde au existat pacienți asimptomatici s-au îmbolnăvit, din păcate, și ceilalți. Și aici ajungem la contactul prelungit cu o persoană și ce înseamnă un contact pentru o scurtă durată. Într-adevăr asimptomaticul transmite mai puțin și este adevărat că dacă ne întâlnim în parc cu astfel de persoane pentru câteva secunde riscul de transmitere este mic”. Citiți aici mai mult despre acest subiect.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea