PROPUNERILE MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII PENTRU NOUL AN ȘCOLAR. Masca obligatorie și distanță de cel puțin 1 m între elevi (DOCUMENT)

Masca obligatorie în clase, limitarea contactului între elevii din alte clase, igienă riguroasă și o distanță de cel puțin un metru între elevi, în bănci, prin montarea unor separatoare de plexiglas. Este ceea ce impune Ministerul Sănătății pentru ca noul an școlar să se desfășoare în condiții sigure, fără risc de îmbolnăvire. Măsurile se regăsesc în proiectul ordinului de ministru, care urmează să fie aprobat, și care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, aflându-se în dezbatere.

Potrivit documentului, pentru ca distanțarea dintre elevi să fie posibilă, se va mobilierul care nu este necesar, iar cel rămas va fi așezat în așa fel încât să fie obținută distanțarea de minimum 1 metru între elevi. Băncile vor fi poziționate astfel încât elevii să nu stea față în față, iar contactul între elevii din clase diferite va fi evitat.

Profesorii trebuie să-i instruiască pe elevi să nu interacționeze fizic, iar o serie de jocuri vor fi interzise. La fel și o serie de alte activități, prevăzute în mod expres în proiect.

Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze, până în 7 septembrie, inspectoratele școlare cu privire la situaţia epidemiologică. acestea trebuie apoi să propună scenariul de începere a şcolii. Comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ. Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii – verde, galben sau roșu –  este rata incidenţei cumulate, adică numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.  Actualizarea hotărârilor privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se va realiza săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

Conform documentului, acolo unde este posibil, se va asigura decalarea pauzelor încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare şi în curtea şcolii, cu scopul respectării distanţării fizice.

Documentul aflat în dezbatere poate fi consultat AICI.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea