Raed Arafat, despre cifrele zilei: “La fiecare 1.000 de cazuri, aproape 50 AJUNG ÎN TERAPIE INTENSIVĂ”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că scenariul cel mai grav, în contextul recordului de cazuri noi înregistrate astăzi, ar fi „să rămânem cu capacitate limitată de internare pentru bolnavii simptomatici care au nevoie de oxigen şi de tratament”.

Arafat a explicat, la Digi 24, că raportul de pacienți care ajung la terapie intensivă este de 50 din 1000 de cazuri raportate.

„Scenariul cel mai grav a fi sa rămânem fără capacitate de terapie intensivă, pentru că ştim că de fapt asta este problema majoră. Să rămânem cu capacitate limitată de internare pentru bolnavii simptomatici care au nevoie de oxigen şi de tratament. De aici trebuie să se înţeleagă că cifra de 1.500 pentru noi e îngrijorătoare, pentru că fiecare cifră ,un procent din ea înseamnă internare în terapie intensivă. Fiecare 1.000 de cazuri, aproape 50 din ei ajung în terapie intensivă în următoarele zile, aşa că acesta este scenariul pe care încercăm să îl evităm inclusiv prin creşterea numărului paturilor în terapie intensivă”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Șeful DSU a adăugat că e necesar ca în continuare să se facă teste cât mai multe. Declarație vine în contextul în care, din circa 25.000 de teste, aproape 11.000 s-au făcut la cerere.

„Eu sper că totuşi numărul testelor să continue să fie unul mare, pentru că testele ne ajută să depistăm persoanele infectate şi să le carantinăm sau să le izolăm să zicem în sensul în care să nu intre în contact cu alţii. Eu sper totuşi că o să vedem că testele nu scad, ci cresc în continuare, mai ales dacă intră noile tehnici de teste rapide care se bazează pe antigen, nu pe anticorpi şi care să ne permită să punem diagnosticul într-un sfert de oră, 20 de minute sau 30 de minute, nu în câteva ore, cum se întâmplă acum”, a mai spus Raed Arafat.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea