Raed Arafat, despre vaccinul anti-COVID: “Nu suntem singuri, ce folosim noi va folosi toată Europa”

Reticența multor persoane atunci când vine vorba despre vaccinul anti-COVID este, cumva, de înțeles, în condițiile în care nu se știu, public, prea multe despre acesta. Specialiștii dau însă asigurări că serul care ne va ajuta să luptăm împotriva noului coronavirus, indiferent care este producătorul, este sigur și eficient.

Într-o intervenție la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a vorbit despre faptul că în momentul în care vaccinul va ajunge în România vor exista suficiente informații pentru public, astfel încât să dispară reticența oamenilor. De altfel, a explicat Arafat, studiile făcute arată că toate vaccinurile care sunt în faze avansate de testare și au șansa de a fi puse în curând pe piață sunt sigure.

Atunci când va ajunge vaccinul în România se va comunica, se va explica, va fi totul transparent, nu va fi nimic lăsat sub semnul îndoielii. Atenție, nu suntem singuri, ce folosim noi va folosi toată Europa. Să înțeleagă lumea, nici guvernul francez și nici cel german nu vrea să facă vreun rău populației. Achiziția vaccinului anti-COVID este europeană, nu se va achiziționa ceva care nu prezintă siguranță. Studiile arată că aceste vaccinuri vor fi sigure și vor putea fi administrate fără probleme. Niciun medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare, dar nu vorbim de probleme majore“, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat din MAI a adăugat că se va vaccina, fără îndoială, atunci când îi va veni rândul.

În momentul în care mi se spune: e rândul tău se te vaccinezi, eu mă vaccinez, pentru că nu știu care este durata impactului acestui virus asupra organismului. Până acum știm că acest virus are un impact pe termen lung, sunt oameni care au trecut mai ușor prin infecție și alții au rămas cu sechele chiar și la un an după infecție. După prima injecție, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului. Mai trebuie inclusiv o injecție de rapel la unele dintre vaccinuri. Dacă nu o faci, prima injecție devine ineficientă. Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populație, iar acest lucru va dura peste tot în lume. Cu cât numărul celor care vor accepta vaccinarea este mai mare, cu atât revenirea la o viață normală este mai rapidă. Totul depinde de cei care vor fi de acord să se vaccineze”, a mai spus Raed Arafat. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea