Raport al INSP: „Bolile cardiovasculare, responsabile pentru jumătate din decese”

Vineri, 29 septembrie, cu ocazia Zilei mondiale a inimii, Institutul Național de Sănătate Publică a dat publicității un raport potrivit căruia bolile de inimă provoacă, anual, foarte multe decese la nivel național. 

Datele INSP arată că jumătate din decesele înregistrate în România, pe parcursul unui an, sunt generate de bolile de inimă. Mai mult, în 202, un român din patru era în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară. 

„Bolile cardiovasculare sunt ucigaşul tăcut numărul 1 la nivel mondial, se estimează că acestea iau vieţile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră din cauza bolilor de inimă. În ţara noastră, jumătate din decese au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidenţa medicilor de familie cu o boală cardiovasculară” se arată în raportul INSP. 

Pentru a preveni mortalitatea în rândul pacienților cu boli de inimă, INSP, alături de Societatea Română de Cardiologie, Institutele de Boli Cardiovasculare din Timișoara și Târgu Mureș și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, implementează un program de screening pentru a identifica persoanele cu risc de a dezvolta boli cardiovasculare. Datele arată că peste 14 mii de persoane au beneficiat de screening în cadrul acestui proiect. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea