RAPORT FINAL: LA SPITALUL DIN SĂPOCA AU GREŞIT DE LA PORTAR LA MANAGER

Ministrul demis al Sănătăţii a anunţat că a fost încheiat raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii în spitalele de psihiatrie din ţară. Au fost verificate 48 de unităţi sanitare din ţară şi peste 90 de secţii de specialitate din ţară. În cele mai multe au fost găsite probleme: de la spaţii inadecvate de cazare, de izolare, până la lipsa accesului la obiecte de îngrijire personală de bază. Au fost date 48 de amenzi în valoare de 110.000 lei şi 97 de avertismente.

Concluziile raportului Corpului de Control, spune Sorina Pintea, trebuie să stea la baza unei strategii naţionale pentru spitalele de psihiatrie pe care să o implementeze viitorul ministru al Sănătăţii. În plus, sunt necesare şi modificări legislative pentru ca pacientul cu afecţiuni psihiatrice să fie cu adevărat protejat.

Acelaşi raport a arătat că în cazul Săpoca, spitalul în care în luna august un pacient a omorât alţi 7 pacienţi cu suportul pentru perfuzii, o serie de neglijenţe ale personalului medical – asistente, medici, director de spital, au dus la această tragedie.

Sorina Pintea spune că sunt spitale de psihiatrie din ţară în care situaţia e dezastruasă, dar alte care sunt aproape de normal. În funcţie de implicarea managerului. E drept, recunoaşte demnitarul, ani de zile nu s-a investit în aceste spitale, abia anul acesta s-a făcut acest pas, dar cu fonduri insuficiente.

Ți-ar putea plăcea