Rata de imunizare a populației din România, mai mare decât rata de vaccinare. Explicațiile specialistului

Gradul de imunizare a populației împotriva noului coronavirus prin vaccinare a ajuns, în țara noastră, la un nivel de 23%, potrivit Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19. Cu toate acestea, rata de imunizare ar fi, în realitate, mult mai mare, după cum a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, pentru că în calculul autorităților intră și persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus și au dobândit imunitate naturală. Astfel, rata de imunizare ar fi de aproape 40% în realitate.

Vorbim de peste un milion de cazuri de infecție SARS-CoV-2 raportate la nivel național. Probabil că în mod real sunt de cel puțin 2 până la 5 ori mai multe. Deci, dacă am lua de două ori mai multe cazuri, ar însemna cel puțin 2 milioane de persoane care au trecut prin infecție și care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate. În situația aceasta, deja vedem că vorbim de circa 6 milioane de persoane, mai mult sau mai puțin, care au un anumit grad de imunitate, or din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Totuși, sunt și persoane care au făcut infecția, dar s-au și vaccinat, însă coordonatorul campaniei de vaccinare spune că este vorba de un procent relative scăzut.

„Acest grad de suprapunere nu estimăm că este unul foarte mare, probabil că vorbim de 20-30 la sută procent de suprapunere”, a spus Valeriu Gheorghiță, referindu-se la persoanele care au făcut boala și s-au și vaccinat.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes