RĂZBOI POLITIC PENTRU SPITALE! Se întorc la autoritățile locale! Parlamentarii au modificat proiectul stării de alertă!

Spitalele ar putea trece, din nou, în subordinea autorităților locale. Cel puțin aceasta este intenția parlamentarilor care au modificat proiectul ce reglementează starea de alertă în România, cu câteva ore înainte de vot, proiect care ar prevede, printre altele, și revenirea spitalelor în subordinea autorităților locale. Asta deși, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și-a exprimat în nenumărate rânduri intenția și dorința ca spitalele să fie sub tutela Ministerului Sănătății.

Recent, pornind de la situația în care s-a aflat Spitalul Județean Suceava, transformat în focar de coronavirus, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că pentru încă o perioadă, unităţile sanitare trebuie să rămână în coordonarea ministerului.

„Ceea ce s-a întâmplat la Suceava trebuie să reprezinte o lecţie pentru noi toţi. Vom avea mult de lucru pentru reorganizarea şi eficientizarea sistemului sanitar. Consider că, pentru încă o perioadă, unităţile sanitare trebuie să rămână în coordonarea Ministerului. Este nevoie şi de actualizarea Legii Sănătăţii pentru că actuala variantă este depăşita”, declara, recent, Nelu Tătaru, ministru al Sănătăţii.

Hotărârea de Guvern care instituie starea de alertă în România și care prevede și trecerea spitalelor sub tutela autorităților locale va fi supusă votrului, miercuri după amiază. În plus, proiectul de lege cuprinde măsura obligativității Guvernului de a pune la dispoziție măști pentru persoanele defavorizate.

Iată modificările aduse de parlamentari:

La Anexa nr. 1 după articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31 cu următorul cuprins:

„Art. 31. – Autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordinea lor, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi în condiţiile legii”.

La Anexa nr. 2 articolul 1 punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„1. În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020. Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ – teritoriale respective”.

La Anexa nr. 3 articolul 3 punctele 1 şi 2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„1. Menţinerea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice stabilite prin ordine ale persoanelor legal îndreptăţite şi care nu au fost revocate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

2. Instituirea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice care se stabilesc prin hotărâre de Guvern, la solicitarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, pe baza analizelor realizate de către direcţiile de sănătate publică şi avizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică”.

La Anexa nr. 3 articolul 1 punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„3. Activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole şi/sau concerte, a centrelor şi/sau a căminelor culturale şi a altor instituţii de cultură, inclusiv organizaţii de drept privat, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurile publice şi private pot fi desfăşurate în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri”.

Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes