Reacție în mediul on-line a președintelui CNAS, Andrei Baciu: „Prevenția este calea către o viață sănătoasă”

 

Într-o postare în mediul on-line, Andrei Baciu, președintele CNAS, face apel public pentru susținerea programelor de prevenție a bolilor. Acesta a precizat în mesajul său faptul că cele mai multe tipuri de cancere și boli cronice evoluează fără simptome. 

Dacă ai peste 40 de ani, este important să ştii care sunt serviciile medicale de prevenţie gratuite pentru persoanele asimptomatice. Pentru această categorie de vârstă se decontează până la 3 consultaţii/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru: evaluarea şi monitorizarea stilului de viaţă , evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie), evaluarea riscului oncologic, evaluarea riscului de boală cronică de rinichi, evaluarea riscului privind sănătatea mintală, evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii, evaluarea riscului de melanom malign”, a menționat Andrei Baciu, președintele CNAS, pe rețelele de socializare. 

În ceea ce privește programele preventive datele arată că medicii de familie au acordat peste 14.000 de consultații de prevenție, în cel de-al doilea trimestru al anului în curs. Bucureștiul conduce pe prima poziție cu peste 2300 de consultații, fiind urmat de Timiș și Neamț. 

Andrei Baciu a susţinut că în aceeaşi perioadă au fost efectuate 219.530 analize de laborator ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie urmare acordării consultaţiilor de prevenţie pentru această grupă de vârstă, dintre care: 177.888 antigen PSA la bărbaţi (marker util în detectarea cancerului la prostată), 15.316 mamografii analogice în 2 planuri (detectarea cancerului mamar), 26.326 examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice (detectarea cancerului de col uterin).

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea