Realitatea din sistemul medical românesc. Dr. Răzvan Cherecheș: „INSP este o fantomă!”

Pandemia ar fi mai ușor de controlat cu ajutorul tehnologiei. Din păcate, în Ministerul Sănătății sau Institutul Național de Sănătate Publică foarte puțini angajați știu să utilizeze echipamentele IT. Specialiștii în domeniul sanitar susțin că INSP este „o fantomă” în privința vizibilității pe care o are în mediul virtual.

Afirmația a fost făcută de profesorul universitar Răzvan Cherecheș, fost consilier onorific al fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Într-o intervenție în direct la Medika TV, Cherecheș a explicat cât de slab pregătiți sunt angajații instituțiilor cu rol esențial în domeniul medical de a utiliza calculatorul:

Starea în care e sistemul e îngrozitoare. Există o lipsă a capacității tehnice. Vorbim de oameni care nu știu să utilizeze corespunzător un computer, nu știu să-l utilizeze la nivelul anului 2021. Ministerul nu are o situație în timp real. Ne-am bătut joc de DSP-uri, le-am subfinanțat, le-am tratat cu indiferență. Eu sunt convins că dacă mâine s-ar da un test de utilizare a calculatorului în Ministerul Sănătății am fi îngroziți de ceea ce am descoperi. Și la fel e și în INSP. Dacă vă uitați în celelalte țări, institutele de sănătate publică lansează campanii, fac webinarii cu medicii de familie, cu profesorii, în care informează. La noi, Institutul Național de Sănătate Publică e o fantomă, nu face aproape nimic în ceea ce privește pandemia. Vorbim de 450 de oameni care ar trebui să se mobilizeze pe partea de comunicare, informare, suport”, a spus prof. dr. Răzvan Cherecheș la Medika TV.

Pe de altă parte, medicii atrag atenția că Ministerul Sănătății nu a avut nicio politică în privința stopării efectelor pandemiei.

„Din perspectiva mea, în ultimele luni, Ministerul Sănătății nu a avut niciun fel de politică în privința pandemiei. Este absurd acum să vorbești despre reformă, în condițiile în care 30 de ani nu s-a făcut nimic. Ne-am ocupat să verificăm bazele de date și să căutăm în bazele de date, ne-am contrat în prima parte a mandatului cu Valeriu Gheorghiță. Am avut preocupări care nu aveau legătură cu pandemia”, a declarat dr. Radu Țincu, la Medika TV.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea