Rectori pe viață. Senatul a dat undă verde

O modificare adusă legii educației de Senat, în calitate de camera decizională, este pe cale să le permită rectorilor să rămână pe perioadă nedeterminată în funcție. Modificarea legislativă, făcută în urma unui amendament propus de fostul ministru al Educației, senatorul PSD Liviu Marian Pop, scandalizează asociațiile de studenți.  

Senatul a adoptat ieri o serie de modificări la Legea Educaţiei nr 1/2011. Una dintre prevederi elimină limita de “două mandate complete” ce le era impusă rectorilor universităţilor. Noua prevedere menționează doar că “Durata mandatului de rector este de 4 ani.” Numărul mandatelor de rector erau limitate la maximum două. Modificările legislative urmează să plece la promulgare.

Între timp, apar proteste ale organizațiilor studențești. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită președintelui Klaus Werner Iohannis să nu promulge legea prin care rectorii pot avea mai mult de două mandate. Studenții spun că prin modificările aduse legii educației i se oferă rectorului o autoritate absolută.

”Amendarea art. 213 alin. (7) din Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, eliminarea dispozițiilor care fac referire la faptul că „o persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate complete, succesive” și eliminarea în totalitate a acestor prevederi pecetluiește în mod vădit democrația universitară și principiile pe care universitățile din țară și le asumă. Astfel, această arogare a unei funcții de conducere fundamentală pentru instituțiile de învățământ superior pe durată nelimitată direcționează unilateral educația spre totalitarism universitar”, arată studenții.

Tags: ,
Ți-ar putea plăcea