RELAXAREA DE LA 1 IULIE, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII. Ce spune premierul Orban

Noile măsuri de relaxare, care ar fi trebuit puse în practică de la 1 iulie, sunt, deocamdată, sub semnul întrebării. E foarte posibil ca acestea să fie amânate, dată fiind evoluția epidemiologică din ultima vreme.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că miercuri va face o analiză a planului de măsuri de relaxare, alături de miniștri și de reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control.

Miercuri voi convoca toţi miniştrii şi toate instituţiile statului care au atribuţii de control, de la Ministerul Afacerilor Interne, cu Poliţie şi Jandarmerie, până la Ministerul Sănătăţii cu direcţiile de sănătate publică, Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor, ANSVSA, pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. Într-adevăr, s-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile şi există un risc de transmitere a virusului crescut din cauza nerespectării acestor reguli. Şi pe plaje, dacă la început aşezarea a fost conformă, încetul cu încetul s-a intrat într-o devălmăşie şi aproape nu s-a mai respectat nicio regulă. Înţeleg că este aglomeraţie, dar şi pe terase trebuie respectate regulile de distanţare care sunt stabilite. Poate trebuie gândită o altfel de programare a mersului la masă şi în alte locuri. (…) Mobilizare maximă şi prezenţă în teren a tuturor instituţiilor cu atribuţii de control, cu obiectivul de respectare a regulilor şi de a-i determina pe cei care desfăşoară activităţile, fie pe cetăţeni să respecte regulile”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul s-a declarat îngrijorat de imaginile apărute în spațiul public cu oameni care  nu respectă distanțarea la terase.

Este foarte important să se respecte aceste reguli, iar în ceea ce priveşte autorităţile şi instituţiile statului român, miercuri, le voi da un semnal de mobilizare la maxim, pentru că este o mobilizare care este în interesul cetăţeanului şi care nu are alt scop decât de a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor.”, a mai spus primul ministru.

Ludovic Orban nu exclude amânarea următoarei etape de relaxare, din cauza evoluției epidemiologice din țara noastră.
„Evoluția în ultimele 10 zile e o evoluție care ne face să fim foarte precauți în măsuri ulterioare de relaxare. Planul de relaxare pe care l-am pus la punct este un plan de relaxare în etape, din 15 în 15 zile și e necesară o evaluare pentru a vedea cum s-au desfășurat lucrurile”, a mai declarat premierul.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea