REPUTAT SPECIALIST, DESPRE EFECTELE EXTERNĂRILOR LA CERERE: mai multe cazuri noi și mai multe cazuri grave. Apelul medicilor către populație

Vidul legislativ din România, creat în urma deciziei Curții Constituționale, al cărei verdict a permis pacienților cu COVID-19, cu sau fără simptome,  să se externeze la cerere sau să refuze internarea, creează deja victime. Este vorba în primul rând despre pacienții care au refuzat să stea în spital și a căror evoluție ulterioară, acasă, a fost gravă.

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central din Capitală, a explicat, la Medika TV, ce se întâmplă în cazul pacienților externați înainte de vreme.

Din punct de vedere al evoluției bolii, există trei etape evolutive. În primele 5-7 zile există o fază replicativă, în care virusul se multiplică foarte mult, undeva între ziua 7-ziua 10 există riscul de furtună citochimică, de acea reacție inflamatorie exacerbată și afectare pulmonară și după ziua 10 chiar de instalare a complicațiilor severe, cu insuficiență respiratorie. În toate aceste situații, atunci când ne externăm, mai repede de ziua 7 – ziua 10 , suntem descoperiți din punct de vedere medical, pentru că toate aceste complicații se instalează după ziua 7.

Au fost cazuri în care pacienți externați înainte de finalizarea bolii au fost găsiți fie în stop cardio-respirator la domiciliu, fie cu insuficiență respiratorie severă, cu alterarea stării de conștiență și indicație de internare direct în secția de terapie intensivă. Nu e de glumă. Deși există oameni în cazul cărora nu se întâmplă nimic, sunt cazuri în care evoluția bolii poate fi fulminantă și noi nu avem de unde ști evoluția din faza de început. Sunt între 5-10% din cazuri care pot să dezvolte forme foarte severe, până la deces, inclusiv la persoane mai tinere”, a explicat medicul infecționist.

Un alt efect deloc de neglijat, în afara agravării bolii, îl reprezintă și îmbolnăvirea rudelor. Medicul militar spune că, oricât de mult ar vrea cineva să respecte indicațiile de izolare la domiciliu, e aproape imposibil să evite contactul cu rudele. Iar în ultimele zile, mulți dintre pacienții care au ajuns la medic cu simptome ale infecției cu noul coronavirus erau chiar membri ai familiilor unor persoane externate la cerere.

Avem pacienți care se prezintă cu tablou clinic sugestiv de COVID, fiind acasă, locuind în același loc cu persoane care sunt diagnosticate, dar nu sunt internate. E un efect negativ al supravegherii la domiciliu a acestor cazuri simptomatice sau nu. Ele sunt persoane cu potențial de contagiozitate, care vor transmite contacților din famuilie. Acest lucru va genera cazuri secundare și se creează un cerc vicios din punct de vedere epidemiologic. Efectul e că avem peste 600 de persoane acasă, contagioase. Mi-e greu să cred că acasă respectă măsurile de prevenție. E greu să ai circuite complexe, separate de restul familiei. Fiecare caz în parte are risc de a-și infecta familia. Creștem sursa de infecție pentru populația care nu s-a îmbolnăvit. Populația trebuie să înțeleagă că, chiar dacă există o vulnerabilitate a legislației, trebuie să ne gândim în primul rând la sănătatea noastră și a celor din jur”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Medicul infecționist a făcut apel la populație să respecte măsurile de protecție, dar și la pacienții aflați la domiciliu, cărora le-a transmis că cel mai bine pentru ei este să rămână în spital, sub supraveghere medicală. Asta pentru că boala poate avea o evoluție neașteptată, iar tratamentul cel mai bun este cel prescris de medici.

Tratamentul este individualizat. Într-un salon în care sunt 3-4 pacienți internați, fiecare are tratamentul lui, pentru că nu există o rețetă potrivită pentru toată lumea. Aici cred că oamenii trebuie să înțeleagă că medicina nu e atât de simplă cum cred ei. Ar fi simplu: intrăm pe Google, căutăm, ne tratăm. Din păcate, se întâmplă des ca oamenii să se trateze de pe Google și în nici un caz cu rezultate bune”,  a mai spus lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes