Restricții în localitățile cu multe cazuri de infectare. Pelerinajul la Sfânta Parascheva, interzis

Creșterea numărului de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV2 din ultima vreme a determinat autoritățile să decidă noi măsuri de prevenire a virusului. În localitățile unde există un indice de incidență de peste 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile se va impune carantina, dacă sunt focare active. Dacă indicele de incidență este între 1,5 și 3, comitetele județene pentru situații de urgență trebuie să interzică nunțile sau botezurile, să închidă activitatea restaurantelor în interior și să se revină la telemuncă.

În perioada următoare vor fi interzise pelerinajele la evenimentele religioase, la care pot participa doar persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea în care au loc acestea. Practic, asta înseamnă că la pelerinajul la Sfânta Parascheva, de exemplu, de la Iași,  nu vor mai putea participa decât ieșenii.

„În zonele cu incidență 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toți agenții economici, publici și privați, să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligație în toate zonele cu incidență mai mare de 1,5 la mia de locuitori”, a spus secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

Totodată, sunt reguli noi și pentru persoanele care vin în România dintr-o țară cu un indice de incidență a cazurilor mai mare decât în țara noastră. Persoanele care vin pentru trei zile pot prezenta un test negativ în ultimele 24 de ore.

„Cei care vin pentru o perioadă mai lungă intră în carantină 14 zile, cu posibilitatea de a opta să poată efectua un test la cerere. Dacă e negativ și asimptomatic, la zece zile pot ieși în carantină, dacă nu vor respecta carantina de 14 zile”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Iată, mai jos, hotărârea adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și anexa acesteia.

Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea