Rezistența la insulină, problema medicală ce poate declanșa diabetul

Rezistența la insulină reprezintă una dintre cauzele diabetului. Din cauza acestei probleme medicale, nivelul glicemiei în sânge crește foarte mult, iar această disfuncție are ca efect apariție diabetului zaharat.

„Chiar dacă pancreasul secretă insulină, în momentul în care ajunge în țesuturile țintă, nu se mai metabolizează, iar acest fenomen se numește rezistență la insulină. Pur și simplu se opune rezistență la acest hormon. Și în felul acesta, prin aceste mecanisme, apare ceea ce știm deja, hiperglicemia. Iar astfel apare și diabetul” susține dr. Simona Carniciu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Doctor în Științe Medicale.

Înainte de instalarea diabetului, putem să verificăm dacă avem rezistență la insulină, printr-o analiză de sânge specifică.

„Analiza este destul de simplu, o putem face contracost, pentru că nu este decontată. Este o analiză care se face o dată pe an, mai ales pentru persoanele care vor să prevină diabetul. Analiza se numește HOMA IR. De aici putem face ceva” mai spune dr. Simona Carniciu.

Pe lângă diabet, rezistența la insulină provoacă și obezitate, din cauza disfuncțiilor metabolice pe care le creează în organism.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea