Riscul pe care îl prezintă femeile care iau contraceptive hormonale. E de două ori mai mare decât în cazul femeilor care nu folosesc aceste produse

Femeile care  utilizează contraceptive hormonale au un risc de peste ori mai mare de a dezvolta glaucom. Este concluzia la care au ajuns specialiștii, care au analizate dosarele medicale ale femeilor pe o durată de 10 ani. Femeile ale căror dosare electronice au fost studiate aveau vârste cuprinse între 15 și 45 de ani.

Au fost analizate dosarele electronice din perioada 2008 – 2018, iar analiza a inclus 2.366 de femei care a dezvoltat glaucom și 9.464 de femei în  grupul de control.

Analiza a fost publicată în British Journal of Clinical Pharmacology și scoate în evidență că, deși femeile care iau contraceptive au un risc crescut de glaucom, totuși acesta este relativ scăzut. Pe de altă parte, nu a fost observat un risc crescut la femeile care în trecut au luat contraceptive hormonale, iar în prezent nu mai folosesc astfel de produse.

Riscul e cu atât mai mare cu cât contracepția hormonală se întinde pe o perioadă mai mare.

 „Riscul de glaucom de la contraceptivele hormonale este scăzut și nu ar trebui să descurajeze femeile să ia aceste medicamente. Dar femeile care utilizează contraceptive hormonale și care suferă modificări vizuale ar trebui să se adreseze unui oftalmolog, pentru a examina aceste simptome”, a spus farmacistul Mahyar Etminan, de la Universitatea British Columbia, autor principal al studiului.

Autorii studiului au concluzionat că este nevoie și de alte studii pentru a verifica dacă ceea ce a relevat analiza dosarelor medicale poate reprezenta un motiv de îngrijorare.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea