Rolul aspirinei în prevenția preeclampsiei

Preeclampsia este o boală specifică femeilor însărcinate, cu consecințe grave asupra mamei și fătuluiu. Din fericire, poate fi prevenită, iar tratamentul include administrarea de aspirină.

Există un plan terapeutic bine stabilit de către medici pe care femeile trebuie să-l respecte.

„Avem și o metodă de prevenție foarte eficientă, adică le dăm femeilor la risc de a dezvolta preeclampsia, aspirină. Este un medicament foarte ieftin, cu foarte, foarte puține efecte adverse și luată într-o anumită doză începând cu 12 săptămâni, pe tot parcursul sarcinii, până la 36 de săptămâni, reduce riscul de a face preeclamsie cu 90%” explică dr. Luiza Guzgă, medic specialist obstetrică-ginecologie, supraspecializare în medicină materno-fetală, în cadrul Clinicii „Nativia”, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

Deși foarte eficientă, terapia cu aspirină nu trebuie să fie începută prea târziu, în timp ce sarcina evoluează. În caz contrar, pot apărea complicații serioase.

„Terapia cu aspirină este important să nu fie începută după 16 săptămâni de sarcină, pentru că nu mai are niciun efect. Ba mai mult, crește riscul de alte complicații în sarcină. De asemenea, este foarte importantă complianța mamei la tratament. Trebuie să înțeleagă modul în care medicamentele trebuie administrate. Dacă uită mai mult de 20 de pastile pe toată perioada asta, practic aspirina nu mai are niciun efect” mai spune dr. Luiza Guzgă.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea