ROMÂNI CU TEMPERATURA RIDICATĂ DE LA NERVI! Dimineața buluc la IOB, la ora 15.00 nu mai era nimeni! Ce spune directorul medical

Aglomerație mare, miercuri, în curtea Institutului Oncologic din București, unde zeci de oameni, poate chiar mai mult de atât, s-au îngrămădit fără să țină cont de regulile impuse privind distanțarea socială. Asta în condițiile în care pacienții cu cancer sunt printre cei mai expuși contractării noului coronavirus, având imunitatea foarte scăzută, și printre cei mai vulnerabili în caz că dezvoltă infecția.

Imagini în care o mulțime de oameni așteaptă, în curtea spitalului, să fie preluați pentru a ajunge la un medic ori la tratament au fost postate miercuri pe facebook, însoțite de un apel disperat lansat către autorități pentru a interveni în sprijinul acestor bolnavi, mai expuși în fața coronavirusului decât orice altă categorie de persoane.

”Domnule doctor Raed Arafat, domnule Orban, sunteti sigur ca protocoalele anticovid-19 din spitale sunt ceea ce trebuie pentru bolnavii români? Imaginile atasate sunt de dimineață, de la Institutul Oncologic București. Ele surprind pacienții care trebuie să urmeze tratamentul, deci bolnavii de cancer, care stau cu orele la coadă pentru perfuzii și ce mai au de facut. (..)Vă asigur că fotografiile sunt reale, netrucate, făcute de unul dintre pacienții care a stat mai bine de o oră la coadă si mai avea mult până să intre în IOB. Cred că a și plecat. Omul plângea și spunea că “își bat joc de noi”. Cred ca se referea la dumneavoastră și la Guvern. De fapt, sunt sigură.”, a scris pe facebook Cristina Severin.

Contactat de reporterii medikatv.ro, dr.Bogdan Tănase a explicat, în exclusivitate pentru portalul de știri medicale, motivele aglomerației din curtea Institutului Oncologic București.

S-a creat această aglomerație din cauză că testăm pentru coronavirus toți pacienții care fac chimioterapie, inclusiv pe cei care sunt în spitalizare de o zi. Îi testăm înainte de a le administra curele de chimioterapie. Așa trebuie să facem. A trebuit să organizăm din pripă toate aceste lucruri iar astăzi(n.r. miercuri) au venit și peste cei care veneau de obicei. Noi vedem cam 300 de pacienți pe zi. Mulți vin din provincie, vin de dimineață. Acum, după amiază, nu mai e nimeni în curtea spitalului”,  a declarat dr. Tănase.

Dr. Bogdan Tănase

Director medical al Institutului Oncolologic din București, dr. Tănase a dezvăluit și o altă problemă a acestor zile. Există pacienți care refuză testarea pentru coronavirus înainte de a intra la ședințele de chimioterapie, astfel că pentru fiecare caz de acest gen se duce o muncă de lămurire care consumă timpul și energia cadrelor medicale:  ”Le spunem să păstreze distanța, să respecte regulile, dar nu toți pacienții ascultă. Sunt și persoane care nu vor să fie testate. În general s-a vorbit cu aceste persoane  și până la urmă au acceptat, însă a fost nevoie de muncă de lămurire. E normal să știm dacă aceste persoane care intră la tratament sunt pozitive sau negative.”

Pentru a evita situații similare celei de miercuri, când oamenii bolnavi s-au înghesuit în curtea spitalului, conducerea IOB anunță noi măsuri începând de joi.

”Am gândit alt traseu pentru pacienții din spitalizarea de zi, să meargă să fie testați în altă parte a spitalului decât pacienții care intră să facă spitalizare continuă. Sper ca mâine să nu mai fie aglomerație.  Am schimbat un pic traseul. Noi, de la începutul pandemiei, am implementat un triaj la intrare. La începutul triajului s-a făcut înghesuială, dar apoi oamenii de la triaj au început să știe ce au de făcut, s-a fluidizat. Acum avem o barieră în plus, testarea pacienților”, a explicat pentru Medikatv.ro dr. Bogdan Tănase.

Tags: , , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea