România a pregătit o strategie în așteptarea vaccinului împotriva COVID-19

România are pregătită o strategie privind vaccinarea împotriva COVID-19 și sunt discutate și posibilitățile de stocare și distribuție, a declarat, seara trecută, la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a făcut aceste declarații adăugând că primii care vor beneficia de vaccinare vor fi angajații din sănătate și persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe.

”Veștile privind apariția rapidă a unui vaccin sunt bune, dar trebuie să rămânem realiști. Mai sunt de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă. Din fericire, grație mecanismului european din care face parte, România va beneficia în mod echitabil de vaccin. Avem deja o strategie. Am discutat azi și despre posibilitățile de stocare și distribuție pentru diferite tipuri de vaccin și am stabilit instituțiile responsabile în acest sens”, a explicat președintele.

Marți, șeful statului i-a convocat la Cotroceni pe premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful DSU, Raed Arafat, și specialiștii în gestionarea epidemiei, precum Alexandru Rafila și Adriana Pistol.

La discuții a fost abordat inclusiv subiectul pregătirii campaniei de vaccinare anti-Covid.

România va beneficia de doze de vaccin în cadrul uui mecanism european de întrajutorare. Comisia Europeană a semnat acorduri cu trei mari companii farmaceutice care sunt în cursa pentru punerea pe piață a unui vaccin împotriva COVID-19. Ultimul contract a fost semnat marți cu gigantul farmaceutic  Pfizer – BioNTech pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze de ser. România va primi, într-o primă fază, 1.290.000 de doze cumpărate de UE din cele 10 milioane negociate.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea