România alocă cei mai puțin bani pentru sănătate în comparație cu celelalte țări europene

România se află pe ultimul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană, în ceea ce privește fondurile alocate sănătății. Doar 5% din PIB a mers către sănătate, în 2016, în țara noastră, în timp ce media europeană este de 10%.

La polul opus, cu cei mai mulți bani direcționați către sistemul de sănătate, se află Franța cu 11,5% din Produsul Intern Brut, urmată de Germania cu 11,1% și Suedia cu 11%.

Domeniul medical a fost finanţat cu mai puţin de 7,5% din PIB în 12 state membre, România înregistrându-se pe ultimul loc cu 5%, potrivit Eurostat. Datele pentru anul următor arată că România a majorat procentul din PIB pentru sănătate, ajungând la 5,16% în 2017. Vecinii bulgari au acordat în perioada analizată 8,23% din PIB pentru domeniul medical, iar Ungaria, 7,13%.

Surprinzător, cea care îi urmează României este Luxemburg care a alocat 5,47% din PIB pentru sănătate, însă acest lucru este justificat de nivelul ridicat al produsului intern brut din acest stat, fapt care compensează procentul scăzut, susţine Eurostat.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea