România are o nouă strategie de luptă împotriva HIV/SIDA. În țara noastră trăiesc peste 17000 de persoane seropozitive

După 15 ani de așteptare, Guvernul României a adoptat o nouă strategie națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA.

Obiectivele noii strategii aprobată de Guvernul României sunt asigurarea accesului la informare, prevenire, testare, diagnosticare timpurie și tratament specific HIV/SIDA.

În viziunea acestui document, România va deveni o țară în care toate persoanele infectate cu HIV sau diagnosticate cu SIDA, precum și persoanele din cadrul grupurilor vulnerabile cu risc crescut de infectare HIV, au acces egal, necondiționat și continuu la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală centrată pe persoană și servicii sociale, fără discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, dizabilitate, situație sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, în conformitate cu standardele prevăzute de legislaţia în vigoare” se arată într-un comunicat de presă al UNOPA, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Pentru implementarea strategiei este nevoie însă și de fonduri, valoarea acestora fiind de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Banii pot acoperi și accesul la tratament pentru persoanele deja infectate. Ultimele statistici arată că în România trăiesc cu infecția HIV aproximativ 17500 de persoane.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea