România dispune de suficiente cantități de vaccin anti-COVID cu noua formulă. Mesajul ministrului Alexandru Rafila

În cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sediul Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat faptul țara noastră dispune de suficiente doze de vaccin anti-COVID-19, adaptat noilor subvariante Omicron.

În România există deja cantităţi suficiente de vaccin cu noua formulă, acel vaccin combinat (…) pe bază de ARN mesager pentru tulpinile circulante în acest moment BA 4, BA 5. Toate persoanele care au făcut o schemă de vaccinare completă se pot vaccina cu acest produs, persoane în vârstă de peste 12 ani. Noi recomandăm mai ales la persoanele vârstnice peste 65 de ani şi la persoanele care au boli cronice. (…) Vaccinarea nu este obligatorie. Se vaccinează cei care doresc noul vaccin cu condiţia să fii încheiat schema iniţială de vaccinare. (…) Vaccinarea se poate realiza atât la medicul de familie, cât şi la nivelul centrelor de vaccinare„, a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

În ceea ce privește reacțiile adverse pe care le-ar putea avea vaccinul adaptat pentru noile subvariante Omicron ale SARS-CoV-2, Alexandru Rafila a explicat că acestea nu diferă față de cele ale celorlalte seruri.

Acest vaccin nu are reacţii adverse deosebite faţă de celelalte variante de vaccin care au stat la baza schemei primare şi se poate administra concomitent cu alte vaccinuri şi mă refer aici, mai ales, la vaccinul gripal” a mai spus Rafila.

În prezent, Ministerul Sănătății a publicat o listă a tuturor centrelor de vaccinare unde cetățenii se pot imuniza cu acest vaccin.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea