Românii, codași la salvat vieți. Puțini din cei care au făcut COVID-19 au donat plasmă convalescentă. Buzău, județul cu cei mai mulți donatori

155.630 de români care au fost diagnosticați cu COVID-19, de la începutul pandemiei, au fost declarați vindecați până în prezent, potrivit celui mai recent raport de informare de la Grupul de Comunicare Strategică. Totuși, când vine vorba despre numărul vindecaților care au donat plasmă, pentru a-i ajuta pe alți bolnavi să treacă peste boală, cifrele sunt neliniștitoare.

Potrivit unui amplu material realizat de Hotnews, pe baza informațiilor transmise, în urma unei solicitări, de Institutul Național de Hematologie Transfuzională, la o jumătate de an de la prima donare de plasmă din țara noastră, doar 2.500 din cei peste 155 de mii de români au înțeles să-și ajute semenii.

Sursa citată arată că în țara noastră s-au recoltat 2,35 de doze de plasmă la fiecare 100 de pacienți care au fost infectați cu noul coronavirus și declarați vindecați, departe de media Uniunii Europene, care este de 12 doze/100 de pacienți.

Fruntași la donat plasmă sunt buzoienii. 95 de persoane au donat până acum plasmă convalescentă, de aproape trei ori mai mult decât media națională. În Buzău s-au recoltat 7,6 doze/100 de pacienți, iar printre fruntași se mai numără județele Arad, Hunedoara și Argeș. La polul opus, cele mai puține doze s-au recoltat în județele Harghita, Giurgiu și Covasna.

În cifre, la nivelul întregii țări s-au recoltat în 6 luni un număr de 4.420 de doze de plasmă, dar nu toate au putut fi folosite. Potrivit sursei citate, 8% din plasma recoltată nu avea suficienți anticorpi pentru a fi eficientă, iar 22% a fost invalidată din cauza unor neconformități.

Un amplu material dedicat acestui subiect puteți citi AICI.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea