Românii își pot testa online riscul de cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este pe primul loc, în Romania, ca număr de cazuri diagnosticate și decese înregistrate în rândul bărbaților, fiind o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor. În fiecare an, în țara noastră sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar 75 % dintre acestea în stadii avansate cu opțiuni terapeutice limitate. Peste 10.000 de persoane și-au pierdut viața în 2018 din cauza acestei afecțiuni.

De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Societatea Națională de Medicină de Familie lansează un test online prin care românii pot afla dacă au risc de a dezvolta cancer pulmonar. Testul este disponibil AICI.

Testul se bazează pe doar 10 întrebări la care se poate răspunde în mai puțin de 5 minute. În cazul în care persoana care face testul intră în grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomandă un consult la medicul de familie. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezintă un instrument accesibil de conștientizare a riscurilor de a dezvolta o boală gravă, cât și un îndemn la acțiuni de prevenție”, afirmă Cezar Irimia, președinte Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

“Recomand persoanelor ce manifestă o tuse persisentă, respirație îngreuntă, scădere în greutate să meargă la medicul de familie pentru un consult amănunțit. Din perspectiva politicilor de sănătate, se impune implementarea unei proceduri accelerate de diagnostic, pentru a elimina timpii ce se pierd de la identificarea simptomelor specifice la diagnosticare și mai apoi tratament”, a declarat dr. Dina Mergeani, președintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea