Românii nu vor să doneze plasmă. Rata de colectare, de cinci ori mai mică decât media europeană

Doar 1,2% dintre românii care au avut COVID-19 și s-au vindecat, au donat plasmă. O rată de colectare de cinci ori sub cea a Uniunii Europene. Practic, din totalul celor peste 210.000 de pacienți cu COVID-19 din țara noastră, doar 2.500 au ales să doneze plasmă convalescentă, potrivit unui raport privind rata de colectare de plasmă convalescentă în primele șase luni de pandemie întocmit de un distribuitor român de medicamente fabricate din plasmă.

”În total, au fost recoltate 4.420 doze de plasmă convalescentă, respectiv 3.011 doze prin plasmafereză (68%) și 1.409 doze prin donare de sânge integral (32%). Din cele 4.420 doze de plasmă recoltate, 8% au avut titru de anticorpi mai mic decât cel indicat pentru administrarea la pacienții COVID-19. De asemenea, 22% din plasma recoltată a fost invalidată din cauza unor neconformități constatate ca urmare a efectuării testelor obligatorii de siguranță și calitate”, se arată în raport.

Rata UE  indică o colectare în medie de 12 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți cu COVID-19.

Potrivit aceluiași studiu, există județe unde se recoltează de 2-3 ori mai mult decât media de 2,35 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19. Astfel, pe primul loc se află donatorii din județul Buzău (7,6 doze/100 cazuri), urmați de Arad, Hunedoara, Argeș, Galați și Bistrița Năsăud.

La coada clasamentului sunt Harghita, Giurgiu, Covasna, județe care nu au recoltat nici măcar o doză de plasmă convalescentă în cele 6 luni.

”În prezent, pentru recoltarea de plasmă prin procedura de plasmafereză, în România sunt utilizate doar cele 18 echipamente oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL. Reamintim că Besmax a  oferit 50 de astfel de echipamente, dar Ministerul Sănătății a refuzat 32 dintre aceste. În prezent, aceste 18 echipamente funcționează în următoarele centre de transfuzie sanguină: Alba-Iulia, Arad (2 echipamente), Pitești, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Galați, Târgu Jiu, Hunedoara, Iași, Baia Mare, Piatra Neamț, Ploiești, Sibiu și, nu în ultimul rând, București (2 echipamente)”, potrivit raportului.

Categorii: Știri
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea