Sănătatea sexuală a tinerilor din România. Medic: 50% dintre ei merg pe încrederea în partener

Educația sexuală reprezintă un tabu în societatea românească. Din această cauză, problemele provocate de bolile cu transmitere sexuală sunt foarte răspândite în rândul tinerilor. Statisticile arată faptul că tinerii nu sunt obișnuiți cu metodele de contracepție sau refuză să le folosească pentru că au încredere în partenerii lor.

Cele mai recente statistici vorbesc despre faptul că populația tânără din România, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, este extrem de vulnerabilă în fața pericolului provocat de infecțiile cu transmitere sexuală.

„Potrivit statisticilor peste 30% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani din România spun că nu au folosit prezervativul la primul contact sexual și 50% dintre ei spun că nu s-au protejat pentru că au încredere în partener. Peste 90% dintre tinerii între 15 și 24 de ani nu au mers niciodată la medic pentru a vedea dacă suferă de o infecție cu transmitere sexuală. Și asta ar trebui să ne îngrijoreze” susține dr. Oana Firescu, medic primar dermatolog.

Cifrele alarmante sunt rezultatul refuzului adulților de a discuta cu adolescenții despre ceea ce înseamnă o viață sexuală sănătoasă. Iar de aici și până la miturile care înconjoară acest subiect nu mai este decât un singur pas.

„Implicațiile sunt foarte importante. Din păcate nu acordăm suficientă atenție. Poate din pudoare, evităm să discutăm cu copiii noștri despre aceste subiecte. Sunt niște mituri, precum nu am boală transmisă sexual, pentru că nu am niciun simptom sau nu am observat la partenerul meu nicio problemă” mai spune dr. Oana Firescu.

Iar problemele pot apărea încă de la primul contact sexual, chiar dacă în mentalitatea colectivă s-a împământenit cu totul altă idee.

„Ei pornesc cu această variantă optimistă în viață și cred că nu dintr-un singur contact sexual pot începe neplăcerile. Ei, bine, nu este deloc așa. Neplăcerile pot merge până la infertilitate, până la avorturi spontane. Lucrurile foarte serioase” a explicat dr. Oana Firescu, medic primar dermatolog.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea