Săptămâna viitoare e așteptată aprobarea vaccinului AstraZeneca în Marea Britanie. De ce e unul dintre cele mai așteptate vaccinuri

AstraZeneca anunţă că a găsit ”formula câştigătoare” a vaccinului împotriva COVID-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, transmite AFP.

”Credem că am găsit formula câştigătoare şi felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri împotriva COVID-19”, a anunțat directorul general Pascal Soriot.

Vaccinul AstraZeneca asigură o ”protecţie de 100%” împotriva tuturor formelor grave de COVID-19, a dat acesta asigurări.

Anunțul vine după ce în primele rezultate ale testelor clinice la scară mare, realizate în Marea Britanie şi Brazilia, AstraZeneca anunța o eficiență medie de 70%, faţă de cea de peste 90% vaccinurilor Pfizer&BioNTech şi Moderna.

Aparent, a fost însă vorba doar despre protocoale diferite. Vaccinul era eficient în proporţie de 90% în cazul voluntarilor care au primit mai întâi o jumătate de doză şi un rapel de o doză întreagă, o lună mai târziu. Însă eficienţa era de numai 62% la alt grup, vaccinat cu două doze întregi. Aceste rezultate au fost criticate, în urma injectării unei jumătăţi de doze – printr-o eroare – unui grup relativ redus în acest protocol. AstraZeneca a anunțat atunci că vaccinul are nevoie de ”un studiu suplimentar”. Acum acesta este gata și, mai mult, se așteaptă aprobarea pentru a fi pus pe piață, în Marea Britanie.

MHRA (Agenția pentru medicamente din Marea Britanie) urmează să se pronunțe cu privire la avizarea folosirii vaccinului AstraZeneca & Oxford peste doar o săptămână, mai exact în data de 4 ianuarie 2021.

Vaccinul AstraZeneca este foarte aşteptat, pentru că este mult mai ieftine decât cel produs de Pfizer și nici nu are nevoie de condițiile speciale de păstrare pe care le are serul produs de Pfizer&BioNTech.

Deocamdată nu se știe când se va discuta avizarea vaccinului AstraZeneca și la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Cert este că vaccinurile britanice vor ajunge în toate țările Uniunii Europene, după momentul în care vor fi parcurși toți pașii, iar produsul va fi avizat. Comisia Europeană are încheiate 6 contracte de achiziție cu producători/ dezvoltatori de vaccinuri, iar acestea urmează să ajungă în țările membre imediat ce sunt parcurși tot pașii necesari. Printre contracte, se numără și cel privind achiziția vaccinului AstraZeneca & Oxford.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes