Scapă cine poate! Remdesivir ar putea deveni prea scump pentru a putea fi cumpărat de oricine

Remdesivir, singurul medicament care și-a dovedit eficiența în cazurile grave de COVID-19, ar putea să devină mult părea scump, astfel încât ar putea deveni inaccesibil pentru marea majoritate a bolnavilor. Medicamentul este produs de compania americană Gilead și nu va mai fi vândut, în SUA, prin Departamentul de Sănătate, ci direct spitalelor.

Probleme ar putea fi și în Europa și, implicit, în România. Comisia Europeană a cumpărat Remdesivir pentru țările membre, dar în viitor nu o va mai face, iar asta va avea consecințe nefaste.

Deja sunt peste 2500 de pacienţi incluşi în schemele de trament furnizate de Comisia Europeană şi după ce se livrează şi a treia tranşă probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm şi singuri. Va exista o competiţie între ţări. Una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forţă de negociere şi ar trebui abordate din timp căile de discuţii în direcţia acestui medicament”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, citat de Mediafax.

Tratamentul pentru un pacient este de 2340 de dolari. Fiecare doză este vândută de compania americană guvernelor cu 390 de dolari. Fiecare pacient căruia I se administrează tratamentul cu Remdesivir are nevoie de cinci doze, adică un cost de aproape 2000 de dolari.

Cea mai mare parte din producția companiei a fost cumpărată de SUA. Ulterior, Comisia Europeană a semnat un contract de achiziție pentru tratament care să ajungă unui număr de 30.000 de bolnavi din țările membre ale UE.

România a primit 25.157 de flacoane, a doua mare cotă stabilită de Uniunea Europeană pentru țările membre.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes