Scrisoare de la pacienți, prin care cer Guvernului actualizarea listei de medicamente, după ce termenul a fost depășit de aproape o lună

Mii de bolnavi din România așteaptă ca aproape 40 de medicamente pentru boli grave, cum ar fi cancerul sau SIDA, să fie introduse urgent pe lista medicamentelor gratuite și compensate.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) susține că substanțele au fost autorizate de Agenția Națională a Medicamentului și trebuiau aprobate de la 1 noiembrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

COPAC a publicat o scrisoare deschisă prin care cere Guvernului urgentarea actualizării listei medicamentelor compensate și gratuite.

“Facem un apel public către Guvernul României prin Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe să actualizeze lista de medicamente compensate și gratuite cât mai urgent. Sunt 39 de molecule evaluate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România pe diverse afecțiuni cronice grave, cum sunt oncologia, diabet, HIV/SIDA, etc., care în prezent stau pe masa Guvernului și așteaptă să fie aprobate deși aveau termen data de 1 noiembrie.

Atragem atenția Guvernului României că sistemul de sănătate trebuie să se îngrijească și de pacienții cu afecțiuni cronici, printre cei mai vulnerabili, mai ales în contextul pandemiei. Pacienții au nevoie de tratamente noi și eficiente, care să le țină boala cronică sub control și, în același timp, să evite împovărarea în plus a sistemului de sănătate.

În acest fel, considerăm că Guvernul poate demonstra că pacienții cronici reprezintă cu adevărat o prioritate și îi poate ajuta pe unii dintre aceștia să aibă o viață mai bună prin accesul la tratamente noi și eficiente.

Niciodată nu a fost mai important ca în acest an pandemic ca pacientul cronic să fie o prioritate pentru sănătate!”,  se arată în scrisoarea deschisă a Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes