Scrisoarea prof. Streinu-Cercel către români

Profesorul Adrian Streinu-Cercel reacționează după ce a fost înlocuit joi de la vârful Comisiei speciale anti-Covid din Ministerul Sănătăţii, din cauza proiectului ” Programul Vacanța Mare” din care reieșea că s-ar lua în calcul scoaterea din familii și izolarea totală a bătrânilor de peste 65 de ani. Într-o scrisoare deschisă, profesorul Streinu-Cercel scrie că programul ”Vacanța Mare” a fost un ”document de lucru” elaborat la începutul pandemiei, iar apariția sa în spațiul public, în acest moment, este ”surprinzătoare”. Măsurile propuse în respectivul draft au fost interpretate ”malițios”, este de părere Adrian Streinu-Cercel, cu atât mai mult cu cât ele nu mai sunt, în această perioadă. Profesorul spune, totodată, că documentul intitulat ”Programul Vacanța Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19″ a fost interpretat ”eronat și tendențios.”

Redăm mai jos, integral, conținutul scrisorii deschise făcută publică, joi seară, de profesorul Adrian Streinu-Cercel:

”În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacționez, în contextul în care am fost ținta unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate și tendențioase a documentului intitulat „Programul Vacanța Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19″. Pentru că situația continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări.

Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei ca o propunere de intervenție de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc și a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai suprinzătoare apariția sa în spațiul public la acest moment, când, dată fiind evoluția epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate.

Majoritatea materialelor apărute în presă pe această temă oferă o interpretare distorsionată și malițioasă a măsurilor propuse în acest draft. De exemplu, mesajul din presă legat de ”carantinarea forțată” a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea ca vârstnicii să fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeași vârstă: ”indiferent cum se cheamă conceptul ”casă” — propria locuință, locuința de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde — instituționalizați prin rechiziționare de hoteluri etc”. De aici reiese clar că intenția era de protecție a persoanelor vârstnice care au nevoie de această protecție socială, nicidecum ideile tendențioase apărute recent în presă. Acesta fiind doar un exemplu de interpretare distorsionată a ideilor din acest material.

Modul în care a fost discutat acest document în spațiul public este un exemplu clar de fake news, măsurile fiind prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, în condițiile în care, din textul materialului se poate vedea cât se poate de clar că el se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală spre cea comunitară.

Consider că prezentarea distorsionată în presă a acestor informații a fost făcută cu scopul evident de a induce panică în segmentul de populație cel mai expus, cu posibile consecințe nefaste în ceea ce privește aderența populației la măsurile întreprinse până acum. În contextul actual, propagarea unor informații false cu scopul vădit al dezinformării populației este extrem de periculoasă.

Așa cum am menționat în mai multe rânduri, măsurile luate până acum au fost cele mai potrivite pentru țara noastră, iar încercarea de a induce informații false poate pune în pericol rezultatul eforturilor depuse până în acest moment.

Având în vedere perioada dificilă prin care trecem — pandemia SARS-CoV-2 — reiterez importanța ca în aceste momente eforturile noastre, ale tuturor, să fie concentrate asupra îngrijirii pacienților și prevenirii îmbolnăvirilor. Sunt aici pentru dumneavoastră, așa cum am fost și până acum.

Vă asigur de întreaga mea considerație,

           Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel                                                                     

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea