Se amorsează un nou scandal. Acuzații privind o bombă ecologică!

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a lansat noi acuzații bombă care vizează Spitalul Universitar de Urgență București, unitate care ar deversa sânge contaminat în rețeaua de canalizare.

Acuzația vine, ca de obicei, sub forma unui mesaj pe Facebook, așa cum s-a întâmplat și în scandalul pacientului decedat ”uitat” pe o masă pe hol, la același Spital Universitar, dar și scandalul pacientei arse pe masa de operație la Floreasca. Iată ce acuză, de această data, politicianul!

”Mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate ZILNIC în sistemul de canalizare!!! În imaginile pe care le vedeți aici, sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgență București dar și alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare! Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș! Rog public Direcțiile de Sănătate Publică din București și din toate județele României să demareze un control împreună cu Ministerul Sănătății și al Mediului pentru a avea urgent o analiză a dimensiunilor acestui dezastru cu implicații catastrofale pentru sănătatea publică.”

După apariția acestui mesaj în spatial public conducerea Spitalului Universitar a dispus o anchetă care trebuie să lămurească dacă sângele sau produsele în amestec cu sânge, provenite din sălile de operații, sunt decontaminate înainte de a fi evacuate.

Reamintim că, recent, Spitalul Universitar București a primit o sancțiune de 21 000 de lei de la Inspecția Sanitară, în urma unui control demarat după ce, același deputat USR a postat o fotografie cu cadavrul unui bărbat abandonat pe o masă de pe holurile spitalului.

Până la ora transmiterii acestei știri, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică București nu au confirmat declanșarea vreunei verificări. Deputatul Emanuel Ungureanu a cerut Ministerului Sănătății, celui al Mediului și DSP-urilor din toată țara ”să verifice dacă deșeurile toxice provenite din spitalele României ajung la gropile de gunoi ale orașelor și de acolo contaminează aerul, pânza freatică și solul. … Din informațiile pe care le dețin, cu excepția Spitalului Foișor din București, TOATE celelalte unități sanitare din capitala României nu respectă normele legale stabilite prin OMS 1226/2012 care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deșeurile infecțioase cu un potențial toxic uriaș.”

Prin același mesaj, politicianul a indicat o responsabilitate și în ceea ce privește acreditarea spitalelor, în condițiile existenței acestor practice. Într-un răspuns acordat medikatv.ro, președintele Autorității Naționale de Management a Calității în Sănătate, Vasile Cepoi, a  precizat că ”toate spitalele au obligația de mediu să neutralizeze aceste deșeuri. Standardele de acreditare cuprind aceste obligații și dacă nu îndeplinesc aceste cerințe, spitalele nu pot fi acreditate. Respectarea ulterioară a acestei condiții trebuie verificată și responsabilitatea este a celor de la Mediu și de la DSP-uri.”

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea