Se reiau tratamentele fără interferon pentru hepatita C

Vin vești bune pentru pacienții cu hepatita virală cronică C. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a finalizat negocierile în vederea încheierii noilor contracte cost-volum-rezultat pentru tratamentul acestei afecțiuni.

În baza acestor contracte, vor beneficia de tratament un număr de 17.500 de pacienți adulți cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză compensată, pentru genotipul 1b, cel mai des întâlnit în România, dar și pentru genotipurile 1a și 4, care înregistrează o incidență mai scăzută în țara noastră. Premiera acestui an o constituie faptul că va fi acordat tratament fără interferon și pentru 100 de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.

Tratamentul fără interferon va fi acordat și în județele Suceava, Vâlcea și Arad. În total, sunt 16 județe din care provin pacienții, iar tratamentul va fi asigurat adulților de medici din specialitățile gastroenterologie și boli infecțioase. Pentru copii, tratamentul va fi asigurat de medicii cu specialitățile gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase din 10 județe: Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș și din Municipiul București.

Tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C a fost introdus în România începând cu anul 2015, în baza contractelor cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. În fiecare an, a crescut numărul pacienților care au beneficiat de aceste tratamente, astfel:

2015 – 2016: 5800 pacienți;

2016 – 2017: 12.000 pacienți;

2018 – 2019: 13.000 pacienți.

Tratamentul fără interferon are o rată de vindecare a hepatitei C de peste 95%.

Există și pacienți pentru care acest regim therapeutic nu poate fi utilizat. Este vorba despre pacienții cu ciroză decompensată și cei cu genotipurile mai rar întâlnite în țara noastră: 2,3,5,6. Aceștia beneficiază de alte terapii, în cadrul programului național, iar contractile sunt în curs de negociere. CNAS a finalizat deja negocierea unui contract cost-volum-rezultat în baza căruia va fi asigurat tratamentul pentru un număr de 300 de pacienți adulți cu hepatita C  (toate stadiile de fibroză și ciroză compensată) care nu au răspuns terapeutic la tratamentele fără interferon urmate anterior.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea