SECRETELE NUTRIȚIEI. Alimentele care ne ajută să ținem guta sub control

Ca multe alte afecțiuni și guta poate fi controlată prin alimentație. Specialiștii în nutriție ne recomandă să fim foarte atenți la ceea ce mâncăm pentru a nu avea probleme cu această afecțiune.

Guta este caracterizată de dureri articulare foarte mari și este generată de prezența unei cantități mari de acid uric în sânge și țesuturi. Cu o istorie de secole, această afecțiune era considerată specifică oamenilor bogați, pentru că ei consumau foarte multă carne.

Acidul uric este rezultat în urma metabolizării unor alimente, iar când nivelul său este ridicat, el formează mici cristale care pătrund în articulații și provoacă durere.

„Sunt mai mulți factori care generează guta. În principal vorbim despre hiperuricemie, adică un nivel crescut al acidului uric în sânge. De asemenea, obezitate sau dislipidemia sunt factori favorizanți ai gutei” a explicat dr. Laura Ene, în cadrul emisiunii „Secretele Nutriției, difuzată în fiecare miercuri la Medika TV.

Pentru că alimentația este foarte importantă pentru a preveni guta, medicii specialiști au întocmit o listă cu alimentele permise pe care trebuie să le consumăm pentru a evita apariția bolii sau pentru a o ține sub control.

„Sunt permise alimente precum peștele slab de apă dulce, laptele degresat, uleiul vegetal, albușul de ou, legumele, salatele și verdețurile” a mai spus dr. Laura Ene.

Studiile de specialitate au explicat faptul că guta este o boală care afectează mai mult bărbații decât femeile, media de vârstă a pacienților fiind 40 – 50 de ani.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea