Semnal de ALARMĂ! Incidentul de la Timișoara de poate repeta oricând! Pericolul CT-urilor chinezești

O pacientă de 36 de ani a fost rănită, în week-end, în timp ce i se făcea o tomografie computerizată. Incidentul a avut loc la Spitalul Judeţean din Timișoara și a șocat pe toată lumea.

“Am avut astăzi parte în jurul orei 1 de un eveniment halucinant în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, despre care eu nu am mai auzit în viaţa mea să se poată întâmpla şi nici nu am mai văzut. Cupola de protecţie a computerului tomograf, care costă într-un cerc cu un diametru de aproximativ un metru de plastic cu margini ascuţite de aluminiu, s-a desprins în timp ce un pacient era scanat. Acea cupolă se roteşte cu o viteză de 400 de rotaţii pe secundă şi acţionează mai rău ca un cuţit. Din fericire pacienta care era scanată în acel moment a fost doar rănită uşor necesitând două fire de sutură pe braţ, însă putea să se întâmple un dezastru. La acea viteză cupola, capacul de protecţie acţionează mai rău decât un cuţit“, a declarat managerul Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu, citat de presa locală.

El spune că accidentul putea fi mult mai grav, iar ceea ce s-a întâmplat la Timișoara se poate repeta oricând, având în vedere că mai multe spitale din țară au fost dotate de Ministerul Sănătății cu CT-uri similare.

Putea să îi secţioneze gâtul, putea să îi secţioneze corpul şi să ne confruntăm cu o tragedie. Acest CT, care a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii PSD în anul 2018 în program cu Banca Mondială, e de o calitate foarte slabă, a fost recepţionat de către spital, dar nu avea autorizaţie de funcţionare din partea CNCAN. El a funcţionat un an şi jumătate fără autorizaţie de funcţionare. Noi l-am oprit imediat, am chemat Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. Raportul Corpului de Control arată că ministerul a fost indus în eroare de către reprezentanţii spitalului când aceştia au semnat pentru recepţia acestuia şi astfel aparatul a funcţionat un an şi jumătate fără autorizaţiile necesare. (…) Noi l-am oprit în februarie 2020, când l-am descoperit, iar autorizaţia am primit-o abia pe 4 iunie de la CNCAN. Ne putem aştepta, poate, la astfel de tragedii şi în alte spitale, având în vedere calitatea proastă a acestui aparat chinezesc. În acel raport de service se arată că aparatul este complet funcţional, fără nicio problemă şi nu pune în niciun pericol pacienţii. Noi nu nu am mai vrut să folosim acest aparat având în vedere calitatea slabă nu doar a componentelor, ci şi a imaginii pe care o oferă, însă am fost nevoiţi”, a mai spus Pătrașcu.

Managerul Spitalului Județean Timișoara avertizează că aparatul face parte dintr-un lot de 40, cumpărate de Ministerul Sănătății pentru mai multe spitale din țară.  

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea