SEMNAL DE ALARMĂ TRAS DE UN CUNOSCUT PEDIATRU ROMÂN: “Numărul copiilor cu probleme de greutate s-a dublat în ultimii ani”

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu spune că obezitatea la copii a atins în mai multe zone ale lumii proporții de-a dreptul epidemice. Cele mai recente studii arată că aproape jumătate dintre copii sunt supraponderali, proporție care se regăsește și în țara noastră, unde tendința de creștere a numărului cazurilor de obezitate infantile e într-o creștere accelerate. Dr. Mihai Craiu a scris despre aceste problem pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, unde a arătat că numărul copiilor cu exces ponderal aproape că s-a dublat în România în ultimii 10 ani.

Specialistul pediatru spune că părinții sunt principalii responsabili pentru kilogramele copiilor. Pe de o parte e vorba despre bagajul genetic, pe de alta, în schimb, e pentru că părinții sunt cei care le oferă celor mici gustări nesănătoase.

“De ce se îngrașă copiii? În primul rând din cauza zestrei genetice. O vorbă populară românească spune că “așchia nu sare departe de trunchi”. Trebuie să începem să ne cântărim noi, părinții, înainte de a face numeroase investigații și tratamente copiilor noștri. Ce putem face cu cifrele de înălțime și greutate? Putem calcula BMI (body mass index) pentru ca să vedem unde stăm noi, adulții. Dintre factorii pe care ii putem modifica ar fi de reținut dieta (mai puține dulciuri și băuturi îndulcite, inclusiv sucurile naturale!), mișcarea zilnică (posibilă acum, cu minimalizarea riscurilor de îmbolnăvire COVID-19), anturajul și mediul (da, mediul poluat favorizează apariția multor afecțiuni, inclusiv obezitate”, a scris dr. Mihai Craiu pe Facebook.

Pentru început, medicul pediatru recomandă părinților ca după modificarea dietei copiilor să îi cântărească regulat și să țină un jurnal.

“Pentru început ar fi prudent să începeți cu un simplu jurnal. Cântăriți-vă regulat. Dacă cifrele BMI arată îngrijorător apelați la medicul de familie. Acesta va evalua situația și vă va îndruma la medicul specialist de boli de nutriție și metabolism sau la cel endocrinolog (noi la spital avem acești specialiști😊).Aveți grijă de silueta voastră si a copiilor voștri! Cu sau fără COVID-19 obezitatea îmbolnăvește și ucide…”,  mai spune medicul pediatru.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea