Semne și simptome ale cancerului de sân. Explicațiile medicilor

Cancerul de sân este una dintre afecțiunile care nu au simptomatologie care le-ar putea face pe paciente să se gândească la acest diagnostic. Totuși, acordarea unei atenții mai sportite asupra sănătății sânilor și controalele periodice pot ajuta la descoperirea la timp a bolii.

Da, este adevărată această sintagmă, cancerul mamar nu doare. Este valabil în cea mai mare parte a cazurilor. Extrem de rar se  întâmplă ca zona tumorală să dea o uşoară jenă în punct fix. Acest lucru se întâmplă foarte rar, este doar excepţia de la regulă. Cancerul mamar nu doare şi atunci trebuie să fim atente la alte lucruri, dacă sânii sunt simetrici, dacă unul dintre ei se măreşte sau se micşorează la un moment dat. (…)În momentul în care sesizăm că unul din sâni îşi modifică volumul, trebuie să ne tragă un semnal de alarmă. Alte semnale sunt modificări ale pielii sânului sau ale zonei mamelonare, fie că se roşesc, devin vinete, sau se descuamează. Alteori simţim o zonă de altă consistenţă. Cel mai frecvent este acest semn, palparea absolut întâmplătoare a unui nodul sau a unei zone diferite”, a declarat la Medika TV, dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiologie și imagistică medicală.

Totodată, un simptom vizibil al cancerului de sân sunt scurgerile mamelonare. Dacă pacientele se confruntă cu această situație ele trebuie să meargă la medic în cel mai scurt timp pentru un examen amănunțit.

„ ”Un alt semn este scurgerea mamelonară (…), dintr-un sân, transparentă. Dacă femeia are o scurgere alb-gălbuie din amândoi sânii, atunci foarte probebil este ceva hormonal, nu este ceva care să ne ducă cu gândul la o afecţiune oncologică. Uneori se întâmpă ca femeia să simtă, la palpare, că are ceva într-una din axile, simte că a apărut ceva mai tare, ca un nodul. Nu simte durere, dar simte că e ceva tare în axilă”, a explicat dr. Claudia Teodorescu.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea