Semne și simptome ale menopauzei. Mergi la medic dacă vrei să ai o viață sănătoasă 

Menopauza este o transformare fiziologică pe care o resimte orice femeie. Pentru a ajunge în această etapă a vieții, corpul dă anumite semnale. Simptomele pot fi prevenite sau diminuate doar cu ajutorul medicilor. 

La „Doctor Medika”, Simona Bălănescu a discutat cu dr. Cătălin Haiduc, medic primar obstetrică-gincologie, despre momentul menopauzei, acea perioadă încărcată de transformări fiziologice pe care le resimte orice femeie. Până la apariția efectivă a menopauzei, corpul intră într-o perioadă de premenopauză.

„Menopauza este acea perioadă din viața unei femei care este definită de lipsa menstruației. Dacă menstruația nu vine într-un an de zile se consideră că femeia a ajuns la menopauză. Perioada de dinainte a menopauzei este o perioadă de fluctuații hormonale semnificative și poate să dureze între 3 și 4 ani.  Această perioadă se numește premenopauză” a explicat dr. Cătălin Haiduc. 

Transformările pe care le resimte organismul femeii sunt multiple și cuprind atât simptome psiho-emoționale, cât și o simptomatologie fizică.

„În primul rând este vorba fie despre menstruația abundentă sau mai rară. De asemenea, premenopauza este însoțită de simptome precum schimbările  bruște de dispoziție, anxietate sau chiar depresie. Toate aceste stări prin care trece o femeie trebuie evaluate de o echipă medicală pluridisciplinară, pentru ca tranziția să fie cât mai ușoară. Mă refer aici la medicul ginecolog, la cel endocrinolog, psiholog și chiar nutriționist” a mai spus dr. Cătălin Haiduc. 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea