Sfatul specialistului: Alergiile, inclusiv la ambrozie, pot fi fatale! 10 lucruri care vă pot salva viața.

Sunt tot mai multe cazuri de alergii şi din ce în ce mai severe la ambrozie, aflată în plin sezon de înflorire. Potrivit specialiștilor, reacția alergică declanșată poate fi letală. Tocmai de aceea, intervenția rapidă este esențială.

Este însă important ca persoanele care știu că sunt predispuse la alergii să știe ce să facă și cum să acționeze în funcție de simptomele apărute, care pot indica și gradul de gravitate.

Cunoscutul specialist în medicină de urgență din Iași, dr. Tudor Ciuhodaru, a postat pe pagina sa de Facebook un mic ghid de supraviețuire, care conține sfaturi ce pot salva vieți și pot feri persoanele alergice să se expună la agenți declanșatori, împiedicând astfel dezvoltarea unor forme clinice severe.

Iată ce spune dr. Ciuhodaru că trebuie să facă persoanele alergice:

1. Nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineaţa).

2. Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafaţă cât mai mare – pentru a evita contactul cu particulele de polen.

3. Faceţi efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când aţi ajuns acasă. Scuturaţi hainele şi periaţi încălțămintea, faceţi un duş pentru îndepărtarea acestuia de pe piele şi schimbaţi hainele de stradă cu o ţinută de interior.

4. Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe.

5. Recunoaşteţi rapid simptomele şi severitatea unei alergii. Pruritul (mâncărimea), erupţiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roşii) ce se extind rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respiraţia dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii.

6. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu sensibilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic până la şoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.

7. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

8. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

9. Mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzător.

10. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă.

Nu uitați (mai ales în această perioadă):

1. 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie.

2. Se estimează că numărul celor expuși la polenul de ambrozie atinge 6 milioane.

3. Grav este că planta poate fi văzută pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor.

4. Respectaţi tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât şi ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicaţii.

5. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă. Trebuie să aveți la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.

6. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea