SFATUL SPECIALISTULUI: Ce să faci ca să nu ajungi la urgențe din cauză că ții post

Postul, mai ales dacă este ținut cu strictețe și nu respectă anumite reguli, poate fi riscant pentru sănătate, mai ales în cazul persoanelor care nu au o sănătate de fier, pentru că poate favoriza, declanșa sau complica evoluția diferitelor stări patologice preexistente.

Cunoscutul medic urgentist Tudor Ciuhodaru avertizează oamenii să aibă mare grijă la ceea ce consumă. Într-o postare pe Facebook, acesta precizează că cele mai frecvente probleme care îi trimit pe oameni la urgențe sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.

Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme”,  spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Potrivit specialistului, un regim alimentar echilibrat trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:

“1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;

2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;

3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);

4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);

5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile”.

Specialistul spune că cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.

“Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital”,  mai spune Tudor Ciuhodaru, care este inițiatorul și susținătorul unui proiect de lege privind introducerea educației pentru sănătate în școli.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea