SFATUL SPECIALISTULUI: Manevra simplă care face diferența între viață și moarte. Toți ar trebui să știm asta!

Cunoscutul medic urgentist din Iași Tudor Ciuhodaru continuă să împărtășească pe pagina sa de Facebook o serie de sfaturi utile. Cea mai recentă postare vizează manevra Heimlich, care în unele situații poate face diferența dintre viață și moarte. Este vorba despre o manevră care se aplică în cazul în care o persoană se îneacă, de regulă cu mâncare, sau cu un corp străin.

Sfaturile sale vin în contextul în care astfel de cazuri sunt tot mai frecvente, iar recent un bărbat a murit după ce s-a înecat cu pepene.

Tudor Ciuhodaru are, pentru început, câteva sfaturi pentru a preveni înecarea: “mâncați fără grabă și mestecați bine, nu beți mult alcool înainte sau în timp ce mâncați, țineți obiectele mici departe de cei mici, utilizați corect protezele dentare”.

Iată ce trebuie să faceți în cazul în care apare înecarea cu un corp străin, în câțiva pași:

“1. Rămâneţi calm dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.
2. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.):
– aspiraţie confirmată de martori, anturaj
– nu mai poate vorbi, tuşi şi respira
– pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştienţa
3. Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.
4. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.
5. Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresii abdominale.
6. Repetaţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.
7. Dacă victima îşi pierde conştienţa poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur și începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mâna peste aceasta.
8. Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent!) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes”.

Medicul ieșean mai spune că dacă pacientul încă poate tuşi trebuie încurajat să facă acest lucru în continuare, întrucât o tuse puternică dislocă adesea corpul străin. În cazuri de acest gen este nevoie să fim foarte atenți la căderea victimei care se sufocă. Există riscul pierderii cunoștinței, iar în cădere persoana să se lovească. Foarte important de știut este că în cazul gravidelor și a persoanelor obeze compresiile trebuie aplicate la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.

“Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun”,  mai spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes