Sindromul cardio-reno-metabolic, boala care afectează organele vitale ale corpului

Bolile metabolice, precum diabetul sau obezitatea, pot provoca mai multe dezechilibre în organism, din cauza cărora pot fi afectate mai multe organe în același timp. Iar sindromul cardio-reno-metabolic este o consecință a acestor probleme medicale.

„Pentru o ușoară înțelegere, sindromul cardio-reno-metabolic se referă la pacientul cu afectare în sfera metabolică, fie un pacient cu obezitate, fie cu diabet sau ambele, care suferă atât de probleme cu inima, cât și de probleme ale rinichilor” explică dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie și diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Pacienții care se confruntă cu toate aceste probleme medicale au nevoie de sprijin din partea unei echipe medicale complexe.

„Este un pacient complex și necesită multidisciplinară, o abordare integrativă. De aceea, pentru un bun management al acestui pacient este necesar să fie un coordonator al acestei echipe complexe, care poată să cuprindă medicul de familie, medicul diabetolog, medicul cardiolog și medicul nefrolog. Având o conlucrare din partea acestor specialități, sperăm să ameliorăm și să îmbunătățim pronosticul pacientului” mai spune dr. Andra Balcangiu-Stroescu.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes