Sindromul morții subite la sugari, cauzat de o anomalie biologică de la nivelul creierului?

Sindromul de moarte subită a sugarului reprezintă, așa cum îi spune și numele, decesul subit și inexplicabil al unui bebeluș.

Dar o echipă de cercetători din Boston și San Diego pare să fi elucidat, totuși, cauza care stă la baza acestei afecțiuni. Într-un nou studiu, echipa au colectat țesuturi de la biroul medicului legist din San Diego legate de aceste decese, ale sugarilor între 2004 și 2011. Ei au luat în considerare trei aspecte:
1. un copil se află într-o perioadă critică de dezvoltare cardio-respiratorie în primul an de viață
2. copilul se confruntă cu un factor de stres extern, cum ar fi poziția de somn cu fața în jos sau împărțirea patului
3. copilul are o anomalie biologică care îl face vulnerabil la provocări respiratorii în timpul somnului.

Cercetătorii au examinat trunchiul cerebral a 58 de sugari care au murit în această perioadă și l-au comparat cu al altor 12 copii care au murit din cauze distincte, precum pneumonie sau inimă. Cercetătorii au descoperit că receptorul 2A/C al serotoninei este modificat în cazurile de moarte subită a sugarilor, în comparație cu cazurile de control ale deceselor infantile.

Cercetări anterioare la rozătoare au arătat că semnalizarea receptorului 2A/C contribuie la trezire și autoresuscitare, protejând starea de oxigenare a creierului în timpul somnului.

Această nouă cercetare susține ideea că o anomalie biologică la unii sugari îi face vulnerabili la deces în anumite circumstanțe.

„Cercetarea se bazează pe lucrările anterioare care arată anomalii în sistemul serotoninergic al unor copii care suferă de SMSS”, a declarat autorul principal al lucrării, Robin Haynes.

„Deși am identificat anomalii ale receptorului de serotonină 2A/C în SMSSS, relația dintre aceste anomalii și cauza decesului rămâne necunoscută”, menționează autorii.
Alte studii sunt necesare pentru a determina consecințele anomaliilor acestui receptor în contextul unei rețele mai largi de receptori de serotonină și non-serotonină care protejează funcțiile vitale în controlul cardiac și respirator atunci când sunt provocate. În prezent, nu dispunem de niciun mijloc de identificare a sugarilor cu anomalii biologice în sistemul serotoninergic. Astfel, respectarea practicilor de somn în condiții de siguranță rămâne esențială”, au concluzionat autorii recentei cercetării publicate joi, în Journal of Neuropathology & Experimental Neurology.

Deși este rar, SIDS este principalul deces post-neonatal al sugarilor în Statele Unite în prezent, apărând la 103 din 100.000 de nașteri vii pe an. În ciuda succesului inițial al campaniilor naționale de sănătate publică care au promovat mediile de somn sigure și pozițiile de somn mai sănătoase la sugari, în anii 1990 în Statele Unite, ratele de cazuri au rămas neschimbate în ultimele trei decenii.

Sursa

 

 

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes