Specialist în sănătate publică: “Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei”. Ce crede că se va întâmpla în toamnă

Campania de vaccinare anti-COVID-19 avansează în țara noastră cu pași siguri. Potrivit https://vaccinare-covid.gov.ro/,  numărul românilor care au fost vaccinați până acum se apropie de 2 milioane, din care aproape 1 milion de persoane au fost vaccinate cu ambele doze.

Numai în ultimele 24 de ore au fost vaccinați 54.713 români, iar autoritățile spun că în aprilie se va ajunge la un număr de 100.000 de vaccinări zilnic.

Prof. univ. dr. Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, spune că vaccinarea nu ne poate feri în nici un fel de cel de-al treilea val pandemic, în care ne aflăm în prezent, dar va face diferența la toamnă, când se așteaptă un al patrulea val, despre care spune că va fi semnificativ mai slab.

Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru. Bineînţeles că va fi un val patru, este sezonalitatea virusului respirator, în momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia, sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni, din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case vom începe să stăm cu geamul deschis, va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună, o lună jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de terapie intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate. Atunci chiar va face diferenţa vaccinul. În acel moment vom avea un val patru, dar nu vom ajunge în momentul în care să fie inundate secţiile de terapie intensivă”, a declarat Răzvan Cherecheş. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea