Specialist: simptome clare după care recunoaștem gripa

În timp ce România se îndreaptă spre o epidemie de gripă, specialiștii utilizează toate canalele pentru a explica populației cum să se protejeze de infecțiile cu virusuri gripale și cum să le recunoască. Dezbaterea pe aceste teme a existat și în cadrul ultimei ediții a emisiunii TeleMedika, difuzată joi.

Medicul primar infecționist dr. Adriana Moțoc, a explicat cum poate fi diferențiat gripa de o viroză simplă. ”O viroză obișnuită se manifestă cu guturai, o faringită ușoară, în general simptome ușoare. În schimb, simptomele de gripă sunt specataculoase, de obicei. Vorbim despre febră înaltă, deseori însoțită de frisoane, caracteristice sunt durerile musculare inclusiv la nivelul musculaturii globilor oculari, durerea de cap și simptomele respiratorii de la faptul că ne curge nasul, la și până la dureri de gât și coborârea infecției la nivelul plămânilor unde poate da pneumonii virale. Astenia este, de asemenea, caracteristică. Îți este greu să urci 2 trepte, să faci trei pași să cumperi o pâine. Astenia este extremă și poate să persiste 2-3-4 săptămâni, după gripă, la fel și tusea fără să însemne neapărat că avem o complicație.”

Există și complicații ale gripei care pot să apară după un episod de gripă, a mai explicat dr. Adriana Moțoc, la Medika TV: ”Tusea prelungită este pentru că gripa duce la leziuni destul de severe ale căilor respiratorii care se pot întinde pe o perioadă mai mare de timp. Ne punem problema unor suprainfecții doar dacă reapare febra sau sunt expectorații purulente.”

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea