Specialiștii au explicat la „Sistemul Medikal” de ce este importantă vaccinarea HPV pentru băieți

Inclus în Programul Național de vaccinare, vaccinul HPV, virus responsabil de aparțin cancerului de col uterin, a fost recomandat inițial doar femeilor. Noi date arată că serul va putea fi administrat și băieților. Medicii au explicat la Medika TV de ce este importantă administrarea acestui vaccin și acestora.

Eugenia Foarfecă, gazda emisiunii „Sistemul Medikal”, a discutat cu prof. dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie și cadru universitar în cadrul UMF „Carol Davila” București, despre necesitatea administrării vaccinului HPV la băieți. „Vaccinarea băieților este necesară din două motive. Băieții fac și ei cancer de penis. Nu se vorbește despre acest aspect pentru că incidența cancerului de penis este mult mai scăzută decât cea a cancerului de col. În același timp bărbații sunt transmițători este un studiu recent făcut de OMS care arată că un bărbat din cinci este purtător al unei tulpini HPV cancerigene. Deci utilitatea nu mai este de luat în discuție” a explicat prof.dr. Gheorghe Peltecu.

În ceea ce privește modalitatea de administrare a serului, în cazul băieților, prof.dr. Gheorghe Peltecu a precizat că: „În ceea ce privește ritmul de vaccinare el este identic cu al fetelor și se recomandă strict ca această vaccinare să fie făcută până la vârsta de 14 ani, pentru că după aceea tentația vieții sexuale este mare și odată ce s-a început viața sexuală vaccinarea nu mai este la fel de eficientă”.

România este una dintre țările europene cu cea mai mare mortalitate înregistrată în rândul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin, boală ce are ca principală cauză infecția cu virusul HPV. Imunizarea atât a fetelor, cât și a băieților ar putea scădea incidența acestei afecțiuni în țara noastră.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea