Specialiștii explică: de ce este noul coronavirus mai periculos decât virusul gripal

Există numeroase controverse privind modul în care noul coronavirus și virusul gripal au impact asupra organismului. În timp ce unele teorii susțin că virusul care provoacă gripa este mai nociv, altele sunt de părere că noul coronavirus ar fi mult mai periculos.

Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat la Medika TV care sunt diferențele dintre cele două virusuri și ce aspecte trebuie luate în calcul atunci când se încearcă o diferențiere a modului în care acestea acționează asupra organismului.

Trebuie să ne uităm la procentul oamenilor care fac complicații, la procentul decedaților și la ușurința cu care se transmite virusul ca să facem comparație între virusul gripal și coronavirus. Până în momentul de față părerile sunt că noul coronavirus produce infecții mai grave decât gripa și cu o mortalitate mai mare. Infecțiile gripale sezoniere produc complicații mai puține, iar rata mortalității este mai mică”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila la Medika TV.

Totodată, riscurile pe care le poate produce infecția cu noul coronavirus sunt mai mari având în vedere faptul că în momentul de față nu există un tratament eficient și nici vaccin. „Opinia mea este că noul coronavirus este o problemă de sănătate publică. În ceea ce privește infecția cu COVID-19 nu există nici imunitate de grup și nici vaccin eficient”, a mai precizat prof. dr. Alexandru Rafila.

Singura metodă de protecție împotriva infecției cu noul coronavirus rămâne purtarea măștilor de protecție, folosirea dezinfectanților și spălatul pe mâini. Mai mult, oamenii de știință atrag atenția că virusul gripal ar putea intra în circulație începând din luna decembrie. Mai multe detalii puteți citi aici.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea