Spitale COVID-19. Unde e focar mai mare, conducere militară! Și dacă e mai comod să scape așa conducerile civile?

Spitalul Județean Focșani va avea conducere militară, devenind al treilea spital după cel din Suceava și cel din Deva, care este preluat de Armată, după ce lucrurile scapă de sub control în lipsa unor măsuri coerente ale autorităților locale în lupta cu coronavirusul.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, a anunțat luni că a luat decizia împreună cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, de a instala cadre medicale militare la vârful Spitalului Județean Focsani. Decizia vine după ce întreaga echipă de management a spitalului a ajuns în imposibilitatea de a mai gestiona criza coronavirusului, în conditiile în care managerul Constantin Mândrilă s-a infectat iar ceilalalți șefi sunt in izolare la domiciliu, fiind contacți ai directorului. “Ca primă intenţie, având în vedere că tot managementul Spitalului Judeţean este infectat COVID, managerul, şi ceilalţi sunt contacţi, am luat decizia, împreună cu ministrul Apărării, să dam un ordin de misiune în care managementul pe perioada starii de urgenţă să fie asigurat de cadre militare medicale venite din ţară, de la Spitalul din Braşov, precum şi de doamna dr. Androni de aici de la Spitalul Militar. În măsura evaluării avem în plan o limitare a focarului atât de la Spitalul Judeţean, cât şi de la Spitalul Militar”, a spus Tătaru.

Totodată, ministrul Sănătății a anunțat că toate cadrele medicale, atât din spital cât și de la Serviciul de Ambulanță, vor fi testate. Ba mai mult decât atât, se va face o verificare atentă a modului în care s-au desfășurat anchetele epidemiologice, după ce la o primă vedere s-a constatat că această instituție, care are un rol primordial, în lupta cu coronavirusul, nu și-ar fi făcut treaba așa cum trebuie.
Consider că a fost o anchetă epidemilologică care a scăpat de sub control sau nu a fost suficient evaluată, rămâne ca această anchetă să fie reluată pentru fiecare caz în parte şi fiecare caz confirmat va naşte o altă anchetă epidemiologică”, a spus ministrul Tătaru.

Pe de altă parte, Nelu Tătaru a declarat că el nu a fost înștiințat că managerul Mândrilă a fost infectat cu coronavirus și s-a autoizolat într-o pensiune: “Eu am avut o obiecţie din acest punct de vedere, era un manager al unui spital din subordinea Ministerului Sănătăţii, puteam eu ca ministru să fiu anunţat măcar că are o boală sau este COVID prezent, ca noi ca şi minister să putem gestiona această criză. Faptul că a plecat într-o locaţie care nu este o unitate medicală este iar o problemă”.


Situația de la Spitalul Județean Focșani dovedește incompetența civililor de a conduce o entitate medicală, în această perioadă. Nu este exclus ca peste tot, acolo unde sunt focare mari de coronavirus, Armata să ajungă să preia frâiele spitalelor. De altfel, se va crea o modă ca atunci când lucrurile scapă de sub control conducerile civile ale spitalelor să se retragă, lăsând locul Armatei. Scapă astfel de presiunea și pericolul momentului, fiind cea mai comodă variantă de a trece prin criza coronavirusului. Însă, și medicii militari sunt oameni. Și ei se pot îmbolnăvi de coronavirus, odată ajunși în mijlocul focarelor de boală în care sunt trimiși pentru a readuce lucrurile la normal. Drept dovadă, medicul militar, Mihai Mărginean, anestezist din Cluj, care s-a îmbolnăvit după ce a fost detașat la Spitalul Județean din Suceava. Odată confirmat cu coronavirus, medicul a fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase de la Cluj.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes