Spitalele românești, tot mai aproape de colaps. Medicii se tem de ceea ce îi așteaptă în perioada următoare

Dezastrul epidemiologic spre care se îndreaptă România este tot mai evident, iar ignorarea măsurilor de protecție sanitară va avea ca efect creșterea numărului de cazuri, situație în care criza sanitară nu va mai putea fi controlată.

Creșterea numărului de cazuri va pune tot mai multă presiune pe sistemul medical, din cauză că odată cu această cifră va crește, direct proporțional, și incidența cazurilor grave. Medicii avertizează că suntem aproape de o blocare totală a activității din spitale.

Ceea ce este clar este că la 3000 de cazuri pe zi socotim 5% în ATI și după cum numărul de cazuri nu va scădea abrupt în perioada următoare, ne așteptăm ca numărul cazurilor grave și medii să fie mare, astfel încât cel mai greu în acest moment în spital nu este activitatea medicală pentru că acum știm cu ce ne confruntăm, este vorba despre activitatea organizatorică”, a atras atenția dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, în direct la Medika TV.

În cel mai fericit caz, dacă vor fi respectate măsurile de protecție sanitară, România va ajunge din nou într-o zonă de platou, cu o medie a îmbolnăvirilor raportate de 2500 de noi cazuri pe zi. „Numărul cazurilor nu are cum să scadă. Dacă vor fi păstrate noi reguli care au apărut astăzi în societate, este posibil să ne menținem la un platou de 2000, 2500 de cazuri în următoarele săptămâni, numai dacă aceste reguli vor fi păstrate. Dacă nu, numărul va crește în continuare ca un bulgăre de zăpadă care se rostogolește”, a atras atenția dr. Silvius Negoiță, șeful secției ATI a Spitalului Elias din București.

Pe lângă presiunea pusă pe spitale, creșterea numărului de cazuri va genera și impunerea unor noi restricții. De exemplu, la București, în ultimele 24 de ore, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a luat decizia de a închide toate barurile, teatrele, restaurantele, sălile de jocuri și de cinema.

Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea